διαλεκτική εικόνα #8: Κίνα και ιμπεριαλιστικές προωθήσεις

one-belt-one-road-1-638

Αρχές Αυγούστου, η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη της στρατιωτική βάση στο εξωτερικό. Πρόκειται για βάση Διοικητικής Μέριμνας και Επιμελητείας στο Τζιμπουτί, στην Ανατολική Αφρική, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Στην παλιά αυτή γαλλική αποικία, συνωστίζονται πλέον οι στρατιωτικές βάσεις Γαλλίας, Ιταλίας (παλιά αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή), ΗΠΑ, Ιαπωνίας (η μόνη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό) και τώρα Κίνας.

Πληροφοριακά, στη γειτονική Σομαλία στρατιωτική βάση διαθέτει η Τουρκία, ενώ δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε το τι γίνεται στην απέναντι πλευρά στην Υεμένη με τον πόλεμο στον οποίο είναι εμπλεκόμενες όλες οι αραβικές χώρες της περιοχής, το Ιράν και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Ευρώπης και Αμερικής (στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού από ΗΠΑ και Βρετανία).

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε ότι πολεμικά πλοία στην περιοχή έχουν η Ρωσία (παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση διέθετε βάση στην Υεμένη) και όλες οι χώρες με ισχυρούς εμπορικούς στόλους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει αρκετά παραστατικά το πώς εμπλέκεται η Ελλάδα με τη νέα κινεζική στρατιωτική βάση.

Advertisements
This entry was posted in πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s