Μερικές αρχικές σημειώσεις για τη δράση της αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του G20 στο Αμβούργο πρόσφερε αρκετά στοιχεία για την προσέγγιση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τις αντιπαραθέσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο σε μια περίοδο αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων σε αρκετές από τις χώρες-μέλη του G20. Το άλλο όμως σημείο αναφοράς είναι οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι οποίες ανέτρεψαν το προπαγανδιστικό πλαίσιο του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Η συμμετοχή, η δυναμική και ακόμη περισσότερο η αλληλεγγύη των πλατιών μαζών αποτελούν ενδείξεις για την ευρεία διάρρηξη της κοινωνικής συναίνεσης στις κυρίαρχες πολιτικές. Η οποία δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κινήματος.

Παρακάτω δημοσιεύουμε σε μετάφραση το μεγαλύτερο μέρος από μία αρχική εκτίμηση για τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις του Αμβούργου. Η αρχική δημοσίευση έγινε στον ιστότοπο Dem Volken Dienen. Μερικά πράγματα που μπορούμε να επισημάνουμε είναι: τα επίπεδα κοινής δράσης των δυνάμεων που συγκρότησαν το αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ. Η διακριτή μαχητικότητά του μπλοκ σε σχέση με την αναρχία και τον ρεβιζιονισμό. Η προσπάθεια σύνδεσης με τις εργατικές μάζες της πόλης που εμπόδισε την πλήρη κρατική καταστολή.  Την ύπαρξη αυτοοργανωμένων θεσμών και από την Αριστερά που λειτούργησαν ως κέντρα συντονισμού και αναφοράς στο πνεύμα της κοινής δράσης.

 

Dem Volke dienen 

5Στο πνεύμα της αντίστασης κατά της Συνόδου του G20 στο Αμβούργο, συγκροτήθηκε από διάφορες οργανώσεις η αντιιμπεριαλιστική συμμαχία. Στόχος της συμμαχίας ήταν «Μαζί με τις διάφορες μορφές αντίστασης θα αγωνιστούμε για να στείλουμε ένα σαφές διεθνιστικό και επαναστατικό μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε όλο τον κόσμο: Στεκόμαστε στο πλευρό σας, ο αγώνας σας είναι αγώνας μας! Στέλνουμε αυτό το μήνυμα, μεταξύ άλλων, στους φτωχούς αγρότες στη Βραζιλία, που δίνουν τη ζωή τους για να ξεδιπλωθεί μια μεγάλη επανάσταση, στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όλους, που πολεμούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στο Κουρδιστάν, στη Συρία και στο Ιράκ, το στέλνουμε στους συντρόφους που δίνουν τη ζωή τους στους λαϊκούς πολέμους στο Περού, στην Τουρκία, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες, για την επιτυχία της επανάστασης, στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όλους, που κρατάνε ψηλά το λάβαρο της αντίστασης κατά της γενοκτονίας και της δρακόντειας καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όσους κρατάνε ψηλά τη σημαία της εξέγερσης στα μπουντρούμια της αντεπανάστασης παντού στον κόσμο, στέλνουμε αυτό το μήνυμα στους κομμουνιστές και επαναστάτες, οι οποίοι παρόλες τις διαφορές τους αγωνίζονται μαζί στις ιμπεριαλιστικές χώρες για να καταστρέψουν το ιμπεριαλιστικό κτήνος».

Ως εκ τούτου η συμμαχία ανέλαβε διάφορες δραστηριότητες, ενώ άλλοι φίλοι ασχολούνταν κυρίως με το ζήτημα των κατασκηνώσεων, των διαδρομών των διαδηλώσεων κλπ, που έφεραν την εκστρατεία κατά της Συνόδου Κορυφής του G20 στις προλεταριακές γειτονιές του Αμβούργου, με τις πλατιές μάζες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε όλη την εβδομάδα με τον τρόπο που θα θέλαμε, δηλαδή να πάρουμε δυναμικές πρωτοβουλίες που να εξυπηρετούν και να αναπτύσσουν την αγωνιστική άποψη στις διαδηλώσεις κατά του G20. Η προπαγάνδα έγινε, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της ημέρας στις εργατικές γειτονιές με συνθήματα στους τοίχους, και μοίρασμα προκηρύξεων. Οι μάζες όχι μόνο δεν παραπονέθηκαν για τους «λερωμένους τοίχους», αλλά είχαμε την υποστήριξη των κατοίκων. Με πρωτοβουλία των συντρόφων, η πρώτη δράση αυτής της εκστρατείας ήταν αφιερωμένη στην Μεξικανή συντρόφισσα Meztli Sarabia Reyna από την Οαχάκα, η οποία σκοτώθηκε από τους μισθοφόρους του μεξικανικού κράτους πριν από λίγο καιρό.

Η προθυμία να ενωθούμε με όλες τις δυνάμεις που ήθελαν να αγωνιστούν κατά της συνάντησης του G20, όπως ειπώθηκε στο κάλεσμα της αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας, εφαρμόστηκε στην πράξη. Συντρόφισσες και σύντροφοι πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις μέσα στη βδομάδα, ως τμήμα των μαζικών αγώνων. Ως εκ τούτου το μπλοκ της αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας συμμετείχε στη διαδήλωση «Welcome to Hell», έστω κι αν η αντίσταση των μαζών χρησιμοποιήθηκε εν μέρη από δυνάμεις που δεν έχουν ξεκόψει από το αστικό κράτος και ήταν έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι μαζί του για να διαπραγματευτούν, και δυνάμεις που υπεράσπιζαν την γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, τις λεγόμενες «Antideutsche», που ήθελαν να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ των διαφόρων τάσεων μέσα στο επαναστατικό κίνημα στην Γερμανία.

[…]

Στο μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου μαζί με την συμμαχία του Αμβούργου ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα συγκροτήθηκε ένα αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ, έχοντας μπροστά ένα μαχητικό τμήμα με κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο. Συμμετείχαν σύντροφοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. […]

Συγχρόνως άλλοι σύντροφοι δίπλα στο μπλοκ μοίραζαν προκηρύξεις και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Σύντροφοι από πολλές και εντελώς διαφορετικές οργανώσεις στάθηκαν μαζί και υπερασπίστηκαν τη θέση τους ενάντια στη μαζική και προετοιμασμένη επίθεση της αστυνομίας. […]

1Μετά τη διαδήλωση του Σαββάτου ήταν σαφές, ότι είχαμε ουσιαστικά διαχωρισμό σε δύο διαδηλώσεις. Μία μαχητική διαδήλωση με το «Welcome to Hell», όπου ο καθένας ήταν πράγματι έτοιμος να συγκρουστεί με την αστυνομία, αλλά ο αγώνας αυτός ήταν απομονωμένος από τις μάζες. Η διαδήλωση του Σαββάτου θα έπρεπε να είναι ο «ειρηνικός αντιπόλος». Αυτό δείχνει ότι ο έλεγχος της διαμαρτυρίας από τον ρεβιζιονισμό είχε εκ των προτέρων υποτιμηθεί, ιδιαίτερα ο έλεγχος από το Die Linke, το οποίο επιτέθηκε στο αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ στο μαζικό συλλαλητήριο, επειδή διέσπασε τα ρεβιζιονιστικά κορδόνια. Αυτό δείχνει, ότι το Die Linke δεν είναι «φίλοι σε λάθος δρόμο», αλλά κοντά και αμετάκλητα συγχωνευμένοι με τον μηχανισμό του ιμπεριαλιστικού κράτους, όσον αφορά και την καταστολή στη Γερμανία, και όχι μόνο τις εξωτερικές υποθέσεις της αστικής τάξης. Αυτό μας θυμίζει το νόημα της διδασκαλίας του Λένιν, ότι οι επαναστάτες πρέπει να διδάσκονται στην επαναστατική βία και στην ανελέητη πάλη ενάντια στον ρεβιζιονισμό. Για τους συντρόφους, κάθε χτύπημα που δέχθηκαν ήταν μια υπενθύμιση για το τι είναι ο ρεβιζιονισμός και ο ρόλος του.

Κλείνοντας θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι επειδή όλοι οι οπορτουνιστές και οι ρεβιζιονιστές έχουν υποταχθεί στην καταιγίδα της αστικής οργής και έχουν αποστασιοποιηθεί: Μια «γερμανική αριστερά» που καταδικάζει, τους συντρόφους από την Ελλάδα και την Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ, που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, όταν εκφράζουν το δίκαιο ταξικό τους μίσος στους δρόμους, είναι και παραμένει ένας σοσιαλπατριώτης και ως εκ τούτου, ορκισμένος εχθρός της εργατικής τάξης. Όχι χωρίς λόγο ο Λένιν τόνιζε, σε επίμονες προειδοποιήσεις του, τις εν λόγω τάσεις και τον αγώνα του ενάντια γενικά στον σοβινισμό, και ενάντια στον «γερμανικό σοβινισμό» ως εξαιρετικά κακό παράδειγμα αυτού του είδους.

Χαιρετίζουμε τους νέους επαναστάτες, τις κόρες και τους γιους της τάξης, που στάθηκαν ακλόνητα μπροστά στα στρατεύματα του δολοφονικού γερμανικού ιμπεριαλισμού χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολία, χωρίς να λάβουν υπόψη τη δική τους προστασία. Μερικοί σύντροφοι γλύτωσαν κατά τύχη, τα γουρούνια ήθελαν να σπάσουν τα κεφάλια τους, αλλά οι σύντροφοι δεν παραπονέθηκαν, ήταν ευχαριστημένοι, συνειδητοί, στάθηκαν στη σωστή πλευρά, στην πλευρά των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων, στην πλευρά της τάξης μας, στην πλευρά του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα για να αναλυθούν. Αλλά, κάτι που νιώσαμε, όπως σταθήκαμε όλοι μαζί, καθώς το αίμα μας και το αίμα του εχθρού έτρεχε, νιώσαμε μια γέννηση, όπως μια γέννηση συνήθως είναι αιματηρή, τη γέννηση κάτι νέου. Κάτι που πολλοί θεωρούν ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν σε αυτή τη σάπια κατάσταση: αγωνιζόμενοι κομμουνιστές, στρατιώτες της τάξης, έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα. Τελικά, ό,τι κι αν μας συμβεί, αυτό που επιτεύχθηκε είναι μια σημαντική νίκη και εξέλιξη.

Advertisements
This entry was posted in πολιτική and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s