Με αφορμή τις διώξεις των αγωνιζόμενων φοιτητών στη Ξάνθη

Κλείνοντας

Η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζωών μας είναι αναγκαία ενώ απέναντί μας βρίσκεται ένα σύστημα αποφασισμένο, αδίστακτο, με πολλά όπλα και κρυφούς συμμάχους, που η ισχύς του δεν είναι βέβαια καθόλου μικρή, αλλά φαντάζει τρομακτικά μεγαλύτερη της πραγματικής γιατί απουσιάζει η οργάνωση του αντιπάλου του. Και ο αντίπαλός του είναι ο λαός, στου οποίου την οργάνωση πρέπει να συμβάλει όποιος αναφέρεται και παράλληλα ανήκει σε αυτόν. Η αριστερά αν θέλει να έχει πραγματικά αριστερό ρόλο πρέπει να συμβάλλει σε αυτή την επίπονη και υποχρεωτικά χρονοβόρα διαδικασία με τρόπο επίμονο, με κατεύθυνση που δεν θα ταλαντεύεται στα καλέσματα που εκβιαστικά το σύστημα θα προσφέρει προς επιλογές του «λιγότερου κακού».

Η κοινή κινηματική δράση των αριστερών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και ανάγκες, χωρίς φυσικά να τίθεται ως προαπαιτούμενο η αποδοχή του συνόλου της ανάλυσης της καθεμίας, αποτελεί όρο για να ανοίξουν τα ζητήματα στην κοινωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, καθώς καμία δύναμη σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να κάνει τέτοιο μόνη της, η ύπαρξη και το «πάλεμα» επιδίωξής της αποτελεί όρο για την ανάδειξη της ορθότητας της συνολικής κατεύθυνσης κάθε οργάνωσης. Η κοινή κινηματική δράση αριστερών δυνάμεων, αν είναι κοινή και βεβαίως αν είναι δράση, δεν αποτελεί εφαλτήριο για κρύψιμο των διαφορών τους κάτω από το χαλάκι και για κοινές, εκλογικές ή και γενικότερες, συγκολλήσεις, αλλά αντίθετα αποτελεί αναγκαίο (επί του παρόντος) όρο για την πραγματική ανάδειξή τους, διότι η δράση πάνω σε αυτά που ενώνουν είναι αυτή που μπορεί να καταδείξει ποια είναι τα ζητήματα που χωρίζουν ευρισκόμενα στην σφαίρα της πραγματικότητας και όχι του ανέξοδου βερμπαλισμού. Η ουσιαστική κινηματική κοινή δράση άλλωστε δεν έγινε ποτέ και ούτε μπορεί να γίνει κύρια από τις δυνάμεις, αλλά από τον πλατύ κόσμο όταν αυτός ένιωσε κάποιο ζήτημα δικό του και τον αγώνα για την κατάκτησή του δική του υπόθεση. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος οποιουδήποτε διατείνεται ότι έχει εμπιστοσύνη στις μάζες, στην πάλη για ένα καλύτερο σήμερα και ένα αύριο διαφορετικό από την φτώχεια που οι καπιταλιστές υπόσχονται, από την φρίκη του πολέμου που οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν. Η εποχή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες γρήγορων λύσεων, «παναριστερών αντιπροτάσεων» και σχεδίων Β ή Γ (και πάει λέγοντας), στα πλαίσια που το σύστημα ανέχεται (το παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλωστε πρόσφατο και σχεδόν επαρκές για να καταδείξει κάτι τέτοιο).

Ο συσχετισμός είναι (και για καιρό θα παραμείνει) αρνητικός όσο αφορά αυτούς που θέλουν, στον όποιο βαθμό, να παλέψουν για τη λαϊκή υπόθεση και να αντιπαλέψουν τη συστημική καταστροφική προοπτική.

Το γεγονός αυτό σαφώς και πρέπει να αναγνωρίζεται, όχι όμως μονοδιάστατα έτσι ώστε να καθηλώνει, αλλά να εξηγείται αφενός για να αναδεικνύονται οι προοπτικές ανατροπής του οι οποίες υπάρχουν και υποχρεωτικά περνούν μέσα από την αναζήτηση των φυσικών συμμάχων στο λαό, και αφετέρου έτσι ώστε να συμβάλλει στην αποφυγή επικράτησης των αυταπατών. Αυταπατών οι οποίες όσο και να αλλάζουν μορφές (παίρνοντας μια τη μορφή των ταχύρρυθμων λύσεων, μια τη μορφή προτάσεων μεταβατικών προγραμμάτων, μια τη μορφή λεπτομερούς σχεδιασμού της μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας που «κάπως» κάποια μέρα θα ξημερώσει, μια τη μορφή των ατομικών ενεργειών και εν τέλει, σαν φυσιολογικό των προηγουμένων επακόλουθο, τη μορφή της παραίτησης) δεν παύουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη μιας προοπτικής αντιμετώπισης, ενός αναγκαίου μετώπου αντίστασης, του καπιταλιστικού, φασιστικού, ιμπεριαλιστικού μονόδρομου της καταστροφής, δεν παύουν να αποτελούν εμπόδιο στο να αποκτήσουν κάποια στιγμή αυτά τα οποία φαντάζονται και λεπτομερώς περιγράφουν ουσιαστική υπόσταση και προοπτική.

Υ.Γ.

το κείμενο γράφτηκε πριν την διεξαγωγή ενός ακόμα γύρου, οπαδικών χαρακτηριστικών, διαμαχών μεταξύ τμημάτων της ΚΝΕ και της ΕΑΑΚ που ήρθε να προστεθεί στη μακριά σειρά ανάλογων περιστατικών. Η ύπαρξή του δεν αναιρεί, δεν υποβαθμίζει την προτροπή που περιέχει. Σαφώς βέβαια, τουλάχιστον πρόσκαιρα, τη δυσχεραίνει. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή μη διαδικασίας καταμερισμού ευθυνών και το αποτέλεσμά της. Στη διαδικασία αυτή λοιπόν δεν θα μπω, όχι μόνο γιατί δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία που θα καταδεικνύουν τον περισσότερο ένοχο, αλλά γιατί η αναζήτησή τους δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται, γιατί το διεξαγόμενο γεγονός ανεξαρτήτως των, όχι ασήμαντων, ιδιαίτερων πτυχών του υπάγεται σε μια σειρά περιστατικών που σηματοδοτούν πολιτική – ιδιοκτησιακή λογική όσο αφορά το κίνημα και όχι “ατυχήματα”. Σηματοδοτεί λανθασμένη κατεύθυνση, μειωτική για την αριστερά και τις αξίες της, τέτοιας που ρίχνει νερό στο μύλο του συστήματος, καθώς αποτελεί επεισόδιο σε ένα διαχρονικά διεξαγόμενο «σήριαλ» στο οποίο δίκιο ουσιαστικό, πραγματικό, δεν έχει πιθανότητες να έχει οποιοσδήποτε έχει, έστω και μικρότερη από κάποιον άλλο, συμμετοχή στη συγγραφή του σεναρίου.

Αυτό και κάθε άλλο ανάλογης φύσεως γεγονός υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης όρων που θα πιέζουν τους πάντες είτε στην υιοθέτηση μιας κατεύθυνσης δράσης με όρους πραγματικούς, πολιτικούς, ενωτικούς και μαζικούς ενάντια στη συνεχή και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στο λαό και όχι σε «δράσεις» του οργανωμένου τους πυρήνα, είτε στο να δίνουν απαντήσεις για την άρνησή τους και για την πολιτική τους στοχοθεσία στην οποία η άρνηση αυτή υπάγεται, σε διευρυμένο κόσμο που θα τις αναζητά και κυρίως θα βρίσκεται ένα βηματάκι πιο κοντά πιο κοντά στο να τις απαντήσει με ή χωρίς οποιονδήποτε δεν αποδεικνύεται καθημερινά από ίδια τα πράγματα ότι ο τίτλος της πρωτοπορίας του απονεμήθηκε από το λαό και όχι από τον εαυτό του.

 

Advertisements
This entry was posted in πολιτική and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s