Σχόλιο για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Turkey Military CoupΕδώ και αρκετούς μήνες, διάφορες υπερσυντηρητικές δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ μιλούσαν για την ενδεχόμενη περίπτωση, έως και αναγκαιότητα, στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά, η ολόπλευρη κρίση που ταλανίζει πλέον την Τουρκία (οικονομική, κοινωνική, πολιτική) έχει εντείνει τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξουσίας και στις κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες. Η επίφαση δημοκρατίας που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και οι προσπάθειες ειρηνικής ενσωμάτωσης του κουρδικού πληθυσμού, έχουν πλέον καταρρεύσει με τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, τη βίαιη καταστολή κάθε αντιπολιτευόμενης έκφρασης και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ισοπέδωσης κουρδικών πόλεων και χωριών. Σε συνδυασμό με την ουσιαστική υποστήριξη των ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ, και εγκλωβισμένη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση ΑΚΡ και Ερντογάν προσπαθεί να επιβιώσει με φυγή στον αυταρχισμό, τη φασιστική καταστολή και την έξαρση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η απόπειρα πραξικοπήματος από μια, όπως φαίνεται, μικρή μερίδα αντιτιθέμενων στρατιωτικών (κεμαλιστών ή/και οπαδών του Γκιουλέν) που ήδη βρίσκονταν σε διαδικασία εκκαθάρισης καταδεικνύει την έξαρση της εσωτερικής κρίσης στις κυρίαρχες δυνάμεις στην Τουρκία. Την πολυδιάσπαση ακόμη και ανάμεσα στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, βασική αιτία της αποτυχίας του πραξικοπήματος. Η προσεκτική στάση των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πραξικοπήματος δείχνει επίσης τα όρια της εξάρτησης μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένη να κινείται η τουρκική κυβέρνηση παρά τους εκάστοτε λεονταρισμούς. Όπως και ύστερα από την αποτυχία του πραξικοπήματος με το, προσωρινό όμως, κλείσιμο των στρατιωτικών αεροδρομίων για τις επιχειρήσεις των Αμερικάνων στη Συρία και το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες δείχνει ακριβώς τον περιορισμό των ελιγμών στους οποίους μπορεί να προβεί αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν.

Πέρα από τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας και τις υποθέσεις για το ποιοι ακριβώς και σε ποιο βαθμό ήταν ανακατεμένοι στο πραξικόπημα, αυτό που είναι εμφανές είναι η αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης Ερντογάν στην προσπάθεια σταθεροποίησης του καθεστώτος, το πραξικόπημα που ουσιαστικά συντελείται αυτή τη στιγμή. Παρότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα ούτε η μακροπρόθεσμη ενίσχυση του Ερντογάν ούτε πολύ περισσότερο η τελική του επικράτηση, μπορεί όμως με βεβαιότητα να εκτιμηθεί η αντιδραστική κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων στην τουρκική κοινωνία. Γι αυτό το λόγο είναι θλιβερό, έως επικίνδυνο, να γίνονται εκτιμήσεις ότι υπήρξε λαϊκή συμμετοχή στην αποτροπή του πραξικοπήματος. Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, κι αφού είχε αρχίσει να διαφαίνεται η τελική έκβαση, ήταν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΚΡ, με τις τουρκικές σημαίες δίπλα στις πιστές στον Ερντογάν αστυνομικές δυνάμεις. Ο όχλος και τα λούμπεν στοιχεία που λίντσαραν απλούς φαντάρους και από την επομένη ξεκίνησαν επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων, συλλόγων και ΜΜΕ κουρδικών και προοδευτικών συλλογικοτήτων. Ενώ ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις με σφαγές και βιασμούς στις κουρδικές περιοχές.

Για το εργατικό και λαϊκό κίνημα των λαών της Τουρκίας, σημαντικότερο από τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις στρατιωτικών, δικαστικών και δημοσίων υπαλλήλων είναι η αντίσταση ενάντια στον φασισμό και όχι βέβαια η υποτιθέμενη υπεράσπιση κάποιας μορφής αστικής δημοκρατίας. Απαιτείται η υπεράσπιση με κάθε μέσο των οργανωμένων δυνάμεών του από την επιθετικότητα της εσωτερικής αντίδρασης και του ιμπεριαλισμού που αιματοκυλούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως και γενικότερα τίθεται επιτακτικά το καθήκον της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της ανάπτυξης του κινήματος ενάντια στον πόλεμο, στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό.

Advertisements
This entry was posted in πολιτική, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s