Ρόζα Λούξεμπουργκ, Για τη μαζική απεργία

Πρόλογος

του Μ.Α.

rosaΚατά την εικοσαετία πρίν την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1893-1913), η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εκφράστηκε τόσο με την εξάπλωση των απεργιακών κινητοποιήσεων όσο και με την αυξημένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των εργατικών κομμάτων -κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία. Παρά τις εμφανείς ρεφορμιστικές παρεκλίσεις που ήδη χαρακτήριζαν τη Δεύτερη Διεθνή, το αποκορύφωμα αυτών των αγώνων καταγράφτηκε στις τρεις γενικές απεργίες στο Βέλγιο (1893, 1902 και 1913) για το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας και στη ρωσική επανάσταση του 1905. Καταγραφή της εμπειρίας από αυτούς του αγώνες έχει γίνει, εκτός των άλλων, από τη Λούξεμπουργκ και τον Λένιν. Η αναδρομή σε αυτά τα κείμενα, εκτός της ιστορικής αξίας, έχει αρκετά να μας προσφέρει όταν εξετάζουμε αντίστοιχα γεγονότα της δικής μας εποχής, όπως για παράδειγμα οι γενικές απεργίες στο Νεπάλ από τον Απρίλιο του 2006 και μετά αλλά και το απεργιακό κύμα στην Ελλάδα της διετίας 2010-2012. Αναλυτικότερα όμως γι αυτά στην εισαγωγή που θα δημοσιευθεί στο άμεσο μέλλον. 

Εδώ θα παρουσιαστούν σταδιακά τα σχετικά κείμενα της Λούξεμπουργκ αυτής της περιόδου. Δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να βρεθεί η γερμανική έκδοση των Απάντων της σε κάποια ελληνική βιβλιοθήκη, οπότε συγκεντρώθηκε προς αξιοποίηση ό,τι μπορούσε να βρεθεί ηλεκτρονικά και έντυπα στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται επτά κείμενα για τη γενική απεργία του 1902. Τα πέντε πρώτα άρθρα από την Leipziger Volkszeitung βρέθηκαν μόνο σε αγγλική μετάφραση, σε πολυγραφημένη μπροσούρα της δεκαετίας του 1980 (The Belgian General Strike of 1902), ενώ τα επόμενα δύο από τη Neue Zeit στα γερμανικά (“Das belgische Experiment”, Die Neue Zeit, 26 Απριλίου 1902 και “Und zum drittenmal das belgische Experiment”, Die Neue Zeit, 14 Μαΐου 1902). Στα ελληνικά είχαν εμφανιστεί μόνο τα δύο τελευταία, με διαφορετικούς όμως τίτλους, στην έκδοση Φρανζ Μέριγκ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Απεργία. Αυθορμητισμός των μαζών, Διεθνής Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1972 σε μετάφραση Αργύρη Ζάκα και επανέκδοση του 1999. Απόσπασμα από το τελευταίο είχε πρωτοδημοσιευθεί με τίτλο “Βία και Νομιμότητα” στο περιοδικό Νέοι Στόχοι Νο. 1 (1971) και από τότε είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Το δεύτερο μέρος κυκλοφορεί ήδη σε τρεις διαφορετικές μεταφράσεις, αν και η παλιά από τα γερμανικά έχει μάλλον προβλήματα και οι άλλες δύο έχουν γίνει από τα αγγλικά:

  • Ρόζα Λούξεμπουργκ, Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα, μετάφραση: Γεωργία Κυριακάκου, Κοροντζής, 2010 [1979]
  • Ρόζα Λούξεμπουργκ, Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα, μετάφραση: Κώστας Πίττας, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2014 [1997]
  • Ρόζα Λούξεμπουργκ, Μεταρρύθμιση ή επανάσταση. Η μαζική απεργία, επιμέλεια: Έλεν Σκοτ, μετάφραση: Σπυριδούλα Βάνα, Πολύτροπον, 2009

Το τρίτο μέρος, η αντιπαράθεση της Λούξεμπουργκ με τον Κάουτσκυ για τη ρωσική επανάσταση και την αξιοποίηση της μαζικής απεργίας, μάλλον δεν υπάρχει στα ελληνικά γι’ αυτό θα δοθεί προτεραιότητα στη μετάφρασή του. Για την απεργία του 1913, τα άρθρα από την Leipziger Volkszeitung υπάρχουν ήδη στην έκδοση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης και θα μεταφερθούν εδώ με περιορισμένες ορθογραφικές και συντακτικές αλλαγές, αφού δεν υπάρχει για την ώρα πρόσβαση στα πρωτότυπα κείμενα.

Κρίνεται ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη ιστορική παρουσίαση των γεγονότων στο Βέλγιο, αφού τα κείμενα της Λούξεμπουργκ είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικά, όπως και τα κείμενα του Μέριγκ στην έκδοση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης, όπου περιλαμβάνεται και η παρέμβαση του Βαντερβέλντε, ρεφορμιστή ηγέτη της βελγικής σοσιαλδημοκρατίας, στη Neue Zeit. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι η κατάργηση της πολλαπλής ψήφου στο Βέλγιο επιτεύχθηκε τελικά το 1918, δηλαδή μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και εν μέσω της επαναστατικής αναταραχής στη Γερμανία.

Τα περιεχόμενα της συλλογής υπάρχουν στη σελίδα της Βιβλιοθήκης.

Advertisements
This entry was posted in πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s