Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: Ούτε τσιμέντο ούτε σκουπίδια ! Όχι στην ιδιωτικοποίηση – Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων

της Κ.Κ.

Αφίσα Πορείας Ιούνιος Ελληνικό

Αφίσα Πορείας Ιούνιος Ελληνικό

Ως αιφνιδιασμός, εμπλοκή της επένδυσης και χτύπημα στον Λάτση παρουσιάστηκε η εξαγγελθείσα απόφαση της αν. υπουργού Οικονομικών Βαλαβάνη για την παραχώρηση 12 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στους τέσσερις όμορους δήμους, στο πλαίσιο τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Ο αυτοαποκαλούμενος οικολόγος αν. υπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης δήλωσε πως “εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις”. Επικροτώντας το ΥΠΑΠΕΝ δήλωσε πως το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας- ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στα όρια των δήμων και ότι η χρήση είναι συμβατή. Γράφτηκαν και άλλα ανεδαφικά, περί αριστερής πλατφόρμας που δεν θέλει δήθεν τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική ανάπτυξη, περί κρατισμού κομμουνιστικής έμπνευσης, ενώ δεν έλλειψαν και τα περί σκουπιδότοπου της μέλλουσας ελληνικής Ριβιέρας.
Κανείς όμως δεν μπορεί να δηλώνει ξαφνιασμένος. Πρώτον, επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού, ουδέποτε απουσίασαν από τις λίστες των προτεινόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμίσεων προς τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν. Από τα προεκλογικής κατανάλωσης “θα καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ” και “θα ανατρέψουμε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις”, η κυβέρνηση πέρασε στην πλήρη αποδοχή τους. Δεύτερον, επειδή στο σχέδιο της Lamda Development προβλέπεται επίσης σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επανάχρησης υλικών και μονάδα επεξεργασίας – ανακύκλωσης αστικών λυμάτων στο νοτιοανατολικό άκρο της έκτασης. Τρίτον, επειδή ανάλογο σχέδιο (βάσει μελέτης του ΤΕΙ Πειραιά) έχουν προτείνει σε κοινή ημερίδα η Περιφέρεια Αττικής, η ΠΡΟ.ΣΥΝ.ΑΤ, η ΠΟΕ ΟΤΑ και η δημοτική παράταξη του Χρ. Κορτζίδη, ήδη απ΄το 2014. Όλοι οι όμοροι δήμοι (σε όποια χέρια κι αν βρέθηκαν), προς τους οποίους και το μπαλάκι της κερδοφορίας από τα σκουπίδια, δεν αρνούνται τον σχεδιασμό αυτόν μέσα στο Ελληνικό. Η θέση τους αυτή επιβεβαιώθηκε και τον Μάιο του 2015, σε συνάντησή τους με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χρ. Καπάνταη. Το νέο ρυθμιστικό Αθήνας προβλέπει επίσης την ύπαρξη στο χώρο μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.
Η εξέλιξη αποτυπώνει τη σύμπλευση με την πλευρά Λάτση και όχι την αμφισβήτησή της. Καθιστά ευκολότερη την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, ενεργώντας υποβοηθητικά στο σχέδιο Λάτση, τμηματοποιώντας την έκταση, που την συμπλέκει και με την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω των σκουπιδιών. Εμπλέκει τους δήμους και συγκροτεί μέτωπο “όλοι οι κοινωνικοί εταίροι” υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Με παρέμβασή του ο κ. Μπελαβίλας στην ιστοσελίδα barikat.gr, δραστηριοποιούμενος μέσω της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, επικροτεί την εξέλιξη και μάλιστα δηλώνει πως η ιδέα “αξιολογήθηκε θετικά από την ομάδα του ΕΜΠ το 2012-2013 και προβλεπόταν τέτοια μονάδα στο βορειοανατολικό τμήμα του πάρκου (τι διαφορά!!). Τα επιχειρήματα για τα οικολογικά εργοστάσια-κοσμήματα-αξιοθέατα στη Βιέννη, για το χρήμα απ τα σκουπίδια που ρέει στην Καταλονία, το θαύμα του Τελ Αβίβ δίνουν και παίρνουν. Κανείς δεν μιλάει για την υποχρέωση των χωρών του Νότου να αγοράζουν τα σκουπίδια των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων. Κανείς δεν μιλάει για τις συμφωνίες αδειάσματος των αποβλήτων και των χημικών στο Νότο.
Οι νυν όμοροι δήμαρχοι, έχοντας να διαχειριστούν και την ανησυχία περί νέου σκουπιδότοπου, μιας οι ΧΥΤΑ ή οι ΧΥΤΥ είναι μια πραγματικότητα, ζητούν διάλογο προς ενημέρωση των διαδικαστικών ζητημάτων θεωρώντας όμως δεδομένη και μη αμφισβητώντας την παραχώρηση της έκτασης στη Lamda. Ζητάνε να μιλήσει το ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζοντάς του την κυριαρχία επί του χώρου και να αποσαφηνιστεί αν τα 12 στρέμματα είναι όρος της “επένδυσης” του Λάτση, αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία του επί της γης και ότι είναι το αφεντικό.
Οι μόνοι που δεν έχουν μιλήσει είναι ο Λάτσης, έξυπνα πράττων, και οι συριζέοι της περιοχής. Αυτοί έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Από ΄κει που επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έλεγαν “δεν πωλείται” (πρόσεχαν όμως πάντα τη διαφορά με την πονηρή και σχετική έννοια “ιδιωτικοποιείται”) και ζητούσαν την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκονται τώρα στη θέση να δικαιολογούν τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησής τους. Το 51% του ΟΛΠ, τα 12 στρ. του Ελληνικού κ.λπ., κ.λπ. Γιατί περί ιδιωτικοποίησης πρόκειται μέσω της διαχείρισης από τους δήμους, τρόπος που δεν αλλάζει την ουσία, δεν την κάνει δημοτική διαχείριση. Καθώς οι δήμοι υποχρεωτικά θα λειτουργούν στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ περί σύστασης εταιρειών διαχείρισης, που θα λειτουργούν με τα δεδομένα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.
Περιμένουμε την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, δεδομένου ότι είναι μια κακή στιγμή για τον επενδυτή (έγκλημα στα ΕΛΠΕ, εργασιακές σχέσεις στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις) αλλά και για την ιδέα της διαχείρισης μέσω της ανακύκλωσης με αφορμή το έγκλημα κατά του λαού της Αττικής στον Ασπρόπυργο. Για να μην μείνει ο κόσμος του Σύριζα με την πίκρα της ιδιωτικοποίησης απ’ την κυβέρνησή του την ίδια, θ’ αρχίσει ο εναλλακτισμός. Το ζήτημα όμως δεν είναι οι εναλλακτικές μελέτες του ΕΜΠ, του ΤΕΙ, του τάδε εργαστηρίου, του δείνα μη κυβερνητικού παρατηρητηρίου, αλλά οι σχέσεις που ζωντανά εφαρμόζονται και τις αποδέχονται όσοι τις διαχειρίζονται. Οι σχέσεις που παράγουν νεκρούς εργάτες, χαμένα δεδουλευμένα, κέρδη για τ’ αφεντικά, μόλυνση και απειλή για τη ζωή των κατοίκων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού έχουν μείνει στη σκιά των λάχανων και ούτε μια ανακοίνωση δεν έχουν βγάλει. Ούτε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, που διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα με τους Βαλαβάνη και Τσιρώνη. Βέβαια στους στόχους της είναι πάρκο κυρίως (προσέξτε το αυτό) υψηλού πρασίνου με κοινωφελείς χρήσεις. Ας χωρέσουν τώρα την κοινή ωφέλεια της ιδιωτικοποιημένης μονάδας σκουπιδιών μέσα στο παλάτι του Λάτση πασπαλισμένο με γρασίδι. Μπορούν να συνεχίσουν να συζητούν για το αν θα γίνει τύπου Βιέννη με σκουπίδια (Μπελαβίλας) ή τύπου Ριβιέρα πόλος τουριστικής αξιοποίησης (Πορτάλιου) και να αποφεύγουν τη μόνη απάντηση, που μπορεί να δοθεί μόνον από τον οργανωμένο λαό της περιοχής. Ούτε τσιμέντο ούτε σκουπίδια. Το Ελληνικό ανήκει στο λαό της Αττικής και πρέπει να διεκδικηθεί ως απόλυτο πάρκο υψηλού πρασίνου χωρίς καμία απολύτως επιχειρηματική δραστηριότητα και με ελεύθερη πρόσβαση. Και επειδή πολύ ακούμε εκείνο το “δεν έχετε πρόταση”, να που όσοι αναλώνονται σε επιστημονικές προτάσεις ωραιοποίησης και διαχείρισης του βασικού καπιταλιστικού σχεδιασμού αδειάζονται ή ενσωματώνονται. Να που η “πρόταση” του κινήματος είναι η μόνη συμβατή με τις λαϊκές ανάγκες και τη ζωή των κατοίκων και η μόνη που μπορεί να ανατρέψει την ιδιωτικοποίηση. Και παλεύεται στο δρόμο.
Η πορεία που διοργανώνεται από τη Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό, την Παρασκευή 19 Ιούνη, ώρα 7 μ.μ., από την Πλατεία Σουρμένων προς το Ελληνικό, θα έχει μια ακόμα ευκαιρία στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεών της να συζητήσει με τον κόσμο των περιοχών και αυτές τις εξελίξεις.

Advertisements
This entry was posted in κοινωνία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s