Τι συμβαίνει στην Ισπανία;

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ PABLO HASEL

20140405-093944.jpgΠοιος θα το πίστευε πως στην πολιτισμένη Ευρώπη θα έμπαινε κάποιος στη φυλακή μόνο και μόνο για το περιεχόμενο των τραγουδιών του.
Ποιος θα πίστευε πως ο αντικομουνισμός και τα φασιστικά κατάλοιπα έχουν θέση σε μια χώρα σαν την Ισπανία που τόσα έχει περάσει από το απάνθρωπο φρανκικό καθεστώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το 1996 το βασκικό κόμμα Herri Batasuna τίθεται εκτός νόμου και την επόμενη χρονιά καταδικάζονται 20 στελέχη του σε 7 χρόνια φυλάκισης. Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί πως το κόμμα αυτό είναι το πολιτικό τμήμα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA χωρίς να έχει αποδείξεις. Το ίδιο έγινε το 2002, το 2003 και το 2007 φορτώνοντας όλες τις ενέργειες της ETA από το 1968 σε ένα κόμμα που είχε εκλεγμένους βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο!

Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και αυτό της κομμουνιστικής οργάνωσης PCE(r) που το ισπανικό κράτος την συνέδεσε με την αντιφασιστική τερρορίστικη ομάδα GRAPO. Το 2000 ο γ.γ. του PCE(r) Manuel Pérez Martínez «Arenas» κατηγορείται ως ο αρχηγός της GRAPO. Ο ίδιος καταγγέλλει την σκευωρία εναντίον αυτού και των συντρόφων του λέγοντας πώς κανένα μέλος του κόμματος δεν μπορεί να είναι μέλος ένοπλης ομάδας γιατί είναι ασυμβίβαστη η πολιτική τους δράση με αυτή των ανταρτών. Παρόλα αυτά όλoι τσουβαλιάζονται σαν τρομοκράτες και το κόμμα του Arenas είναι εκτός νόμου μέχρι και σήμερα. Αμνηστία δεν έχει πάρει κάνεις τους ακόμα.

Η καταδίκη της 1ης Απρίλη θα μπορούσε να ήταν μια από τις φάρσες που εθιμοτυπικά έχουν το ρόλο του μια μέρα σαν και αυτή. Ο Pablo Hasel (γνωστός από την συμμετοχή του στο 14ο camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης) καταδικάζεται σε 2 χρόνια φυλάκισης. Αυτή την φορά δεν υπήρξε σκευωρία εναντίον του όπως στις άλλες περιπτώσεις. Ο Hasel φυλακίζεται για το περιεχόμενο των τραγουδιών του. Τελικά φάρσα είναι η δημοκρατία του ισπανικού κράτους, όπως έλεγε και αυτός μέσα από τα τραγούδια του. Το ανώτατο δικαστήριο τoν κατηγορεί για ρητορική μίσους και βίαιης προπαγάνδας. Ο ίδιος υπερασπίζεται την αφοσίωςή του στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την αγάπη του σε αυτούς που καταπιέζονται. Οι δικαστές του τον κατηγορούν για υποστήριξη της τρομοκρατίας της GRAPO της ETA και της AL-QAEDA!!!! Ο Hasel εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όσους είναι άδικα μέσα στις φυλακές για τη δράση τους και λέει ότι ο κομμουνισμός δεν είναι τρομοκρατία. Το ανώτατο δικαστήριο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων «δικαιωμάτων» θεωρεί πως δεν ισχύει η ελευθερία λόγου για τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας καταδικάζοντας μαζί με τους στίχους του τον Hasel.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η ποινή για τον καταλανό rapper άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στις ισπανικές φυλακές σε ηλικία 62 ετών η κομμουνίστρια Isabel Aparicio η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ποιος θα το πίστευε ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Παρακάτω κομμάτι κείμενου του Hasel μετά την καταδίκη του:

Εκτιμώντας την αλληλεγγύη που μου δείχνετε, ας σκεφτούμε όλοι πως δεν μπορούν να τσακίσουν τον αγώνα μας για αξιοπρέπεια. Προφανώς θα με κλείσουν σε κάποια φυλακή όπως έκλεισαν και άλλους αγωνιστές, αλλά με τις ιδέες μας δεν θα ξεμπερδέψουν και είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα νικήσουμε, έτσι κανείς πια δεν θα καταδικάζεται γιατί ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην σκληρή πραγματικότητα.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!
ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ!

Πηγή: Όλα είναι δρόμος

Advertisements
This entry was posted in πολιτισμός and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s